You are here: Home » echt EURegion » POT VRTOV (GARDEN ROUTE)- POMURJE 1 DAN

POT VRTOV (GARDEN ROUTE)- POMURJE 1 DAN

Enodnevni izlet po Pomurju

Če vam je  pet-dnevno popotovanje po  Poti parkov in vrtov skozi štiri države predolgo, se lahko odpravite tudi na enodnevne  izlete. S tem programom vas vabimo na del poti, ki vodi  po Pomurju. Na njej boste odkrili kraje, kjer  človek in narava še vedno bivata v harmoniji. Obisk Pomurja je pravšnji v vsakem letnem času

Spomladi, ko se narava ravno prav prebudi in se odene v spomladanske barve, je čas velikonočnih razstav, na katerih se predstavljajo izdelki izpod pridnih rok domačinov in domačink. Temperature so primerne za aktivnosti v naravi – naj bo to kolesarjenje, pohodništvo ali odkrivanje reke Mure. V maju dajo Pomurju poseben čar neskončna rumena polja, ki jih, ko se leto prevesi v poletje, zamenjajo zlata pšenična.

Poletje je čas kulturnih in kulinaričnih festivalov. Najboljši čas, da z obiskom prireditev potrdite sloves gostoljubja Pomurcev. Obenem se lahko ohladite v termah, senci visokih dreves ali se podate na raziskovanje Pomurja s kolesom.

Jesen naznanjajo kot vojščaki postavljene buče na pomurskih poljih, iz semen katerih bo nastalo bučno olje. Nekje v daljavi zaslišimo zven klopotca, ki sporoča, da je čas trgatve. Vinske poti se razpredajo po številnih vrhovih vinorodnega Goričkega, Jeruzalema, Kapele in Lendavskih goric. Zdaj je pravi čas, da jih raziščete. Polja počasi postajajo gola, kmetje si bodo lahko odpočili. Še prej pa ne smemo pozabiti na mošt, ki ga spreminjamo v vino na mnogih martinovanjih po Pomurju.

Ko so temperature zimske, se pogrejte v termalni vodi ali z dobro hrano. Vmes obiščite naše pridne rokodelce. Lončarstvo, mlinarstvo, oljarstvo. To so le nekatere rokodelske dejavnosti, ki jih lahko podrobneje spoznamo v Pomurju. Tu je še sladka izkušnja z medenimi srci, veliko ustvarjalnosti pri ustvarjanju s koruznim ličjem, slamo in drugimi naravnimi materiali. V Pomurju cenimo lokaln

OKVIRNI PROGRAM:

8:00: Obisk mestnega parka, gradu in muzeja Murska Sobota. Na ‘Soboški zeleni pouti’ boste spoznali mnoga zanimiva dejstva o regiji in njeni zgodovini. Murskosoboški grad se nahaja v središču starega mestnega parka. Potujte skozi čas in obiščite stalno razstavo Pokrajinskega muzeja Murska Sobota.

10:00: Odhod z avtobusne postaje Murska Sobota.

10:30: Vodena tura skozi tropski vrt Ocean Orchids v Dobrovniku. Tropski vrt je prava ‘džungla’, ki je dom približno 900 eksotičnim rastlinam in več kot 100 različnim živalskim vrstam, ki živijo na površini približno 350 kvadratnih metrov. Vidite lahko tudi del največjega nasada orhidej v radiju 500 km.

11:40: Bukovniško jezero je prelepa destinacija med čarobnimi gozdovi, ki nudijo veliko turističnih atrakcij in sproščujočih aktivnosti obiskovalcem vseh starosti. V parku boste našli 50 energetskih zdravilnih vibracijskih točk, ki vam bodo pomagale, da se boste sprostili. 500 metrov sprehoda skozi gozd vas bo popeljalo do kapele Svetega Vida in izvira.

13:00: Kosilo v Šunkarni Kodila v Markišavcih. Že tri generacije Šunkarna Kodila proizvaja avtentično domačo šunko, klobase in različne vrste paštet.

15:00: Vrt spominov in tovarištva v Petanjcih je spominski park ter bogata botanična zbirka več kot 450 različnih podarjenih rastlin iz različnih koncev sveta. Nahaja se nedaleč od bregov reke Mure.

16:30: Grad na Goričkem. Krajinski park Goričko ponuja naravoslovne seminarje za skupine o naravnih habitatih kot del evropskega naravovarstvenega programa Natura 2000. Obiščite največji grad v Sloveniji z njegovimi 365 sobami, kakor tudi historične delavnice, denimo lončarsko delavnico, destilarno, tkalnico, zeliščno sobo, kovaško delavnico in kolarsko delavnico.

18:00: Povratek domov.